top of page

Даяна Янкулова

Занимава се с пол денс от Ноември 2019г., а любимата й фигура е #pdbirdofparadise

Въпрос:

Кога и как започна да тренираш пол денс? Защо пол денс?

Отговор:

Спомням си, че още от училище много исках да се занимавам с този спорт, но поради липса на обстоятелства или кураж да се престраша минаха 5-6 години докато не стъпих за пръв път в пол денс зала през ноември 2019. Някак още преди да започна да тренирам, знаех, че пол денсът е моят спорт и след първата ми тренировка, това усещане напълно се затвърди. 

Често получавам въпроси – Защо точно пол денс? Защо не си намериш друго хоби, нещо по- безопасно? След като се докоснах до този спорт, за мен пол денсът и любовта ми към него, никога не са били под въпрос. Той се превърна в голяма част от живота ми, както и от мен самата. 

Въпрос:

Как минаха първите ти тренировки по пол денс и какъв беше напредъкът?

Отговор:

Влюбих се в пол денса от първата ми тренировка и още от самото начало започнах да ходя по 5 пъти седмично в залата. Да, знам , 5 пъти са много за начинаещ, но нямах търпение някой ден и аз да започна да правя нещата, които инструкторката показваше за напредналите. Никога преди не бях тренирала сила за ръце и горна част на тялото. За моя приятна изненада, с постоянство, напреднах и развих сила много бързо, бих казала почти неусетно. Беше ми много интересно и нямах търпение да видя какво ново ще науча при следващата тренировка. В началото, почти всеки ден научаваш нещо ново, а когато след време направиш фигурата, за която си мечтал с месеци или дори години, щастието и чувството на удовлетворение са несравними. 

Въпрос:

Как пол денсът те промени? Какво те кара да продължаваш? 

Отговор:

Трудно ми е вече да си представя живота си без пол денс. Когато откриеш своето нещо и това, което те прави щастлив, е лесно да му се отдадеш. 

Визуално, тялото ми се промени, ръцете и гърбът ми нараснаха, появиха се мазоли по дланите ми, понякога синините и контузиите също са неизбежна част. Тези неща никога не са ме притеснявали. Понякога ми липсва по-нежният вид на тялото ми от преди, но е факт, че никога не съм се чувствала толкова силна и в толкова добра физическа форма, както сега. Имунитетът ми се подобри, а тялото ми е способно да прави уникални неща и смятам, че си заслужава.

Също така, пол денсът ме направи по-дисциплинирана, по-волева и устойчива. Според мен физическото натоварване е начин да се разтоварим от психическото натоварване. Моментът, в който тренировката започне забравям за проблемите, за телефона, забравям, че светът съществува и това ми действа много освобождаващо. Много често ми се е случвало да отида в залата в лошо настроение и да си тръгна супер щастлива и доволна. Това е много ценно!

Въпрос:

Какво би посъветвала тези, които искат да започнат пол денс?

Отговор:

На първо място – да започнат, хаха. Отнема известна доза кураж, тъй като често хората се притесняват от фигурата си или това, че не са достатъчно силни. Това е нормално, всички сме имали такива притеснения, включително и аз. Те, обаче, са неоснователни. В залата приветстваме всички и всеки напредва със собствено темпо, най-важно е да виждаме прогрес, да се забавляваме и да се чувстваме добре.

Другото нещо е постоянството. В спорта има пикове и падения, но малките победи всеки ден са важни. Пол денса развива координация, техника, сила, гъвкавост и грация, но това са неща, които се градят и надграждат с години. Бих посъветвала, също, да пробват различни инструктори, защото всеки има свой стил и от всеки се научава нещо ново. Изключително благодарна съм на всички мои инструктори, които са ме мотивирали през годините и са ме научили на това, което мога днес.

Даяна Янкулова

Когато откриеш това, което обичаш, е лесно да му се отдадеш"
bottom of page